Войната в Украйна нанася все по-мащабни екологични щети

Щетите върху украинската екология, причинени от войната на Русия срещу Украйна, сега се оценяват на 35,3 милиарда долара, според украинският министър на отбраната Олексий Резников.

„Милиони хектари природни резервати са застрашени. Член 55 от Протокол I [Защита на жертвите на международни въоръжени конфликти] забранява воденето на война СРЕЩУ природната среда чрез репресии, но Русия не я интересува“, написа той на 2 януари в Туитър, позовавайки се протокол от 1977 г. за изменение на Женевските конвенции.

Украинското министерство на опазването на околната среда и природните ресурси заяви в пост във Facebook: „Провеждането на военни действия задълбочава климатичната криза, причинявайки значителни емисии на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата“. Според последните изчисления на Министерството, войната е довела директно до емисии на 33 милиона тона парникови газове.

Още през май 2022 CNN съобщи как плодородната почва на Украйна се замърсява с тежки метали и други потенциално отровни вещества, изтичащи от ракети, военно оборудване и използвани боеприпаси. Разлятото гориво замърсява подпочвените води, а екосистемите се удрят от танкове и други тежки технологии. Всичко това са щети, които ще се усещат десетилетия след края на войната.

През декември 2022 базираната в Киев неправителствена организация Център за екологични инициативи Ecoaction публикува доклад, в който се казва, че „достъпът на населението до вода в много региони на страната значително се е влошил. В резултат на въоръжената военна агресия на Русия срещу Украйна съоръженията за пречистване и пречистване на водата са унищожени и компонентите на околната среда са замърсени, по-специално източниците на питейна вода и водните тела“.

Източник: https://edition.cnn.com/…/h_3b69b76877acd5adffa6b5ff840…

2000 1333 НАКЗТ